Fri frakt över 500 kr | Leverans inom 1-2 dagar | Fria returer

När behöver jag en XBB Dongle?

Nyare bilmodeller styr sin utrusning som exempelvis helljuset med impulser som skickas via ett nätverk (CANBUS-nätverket). Istället för att dra större strömkablar till varje komponent som exempelvis strålkastarna fram på din bilen så drar man tunna signalkablar som bara skall skicka styrsignaler till de olika komponenterna. I strålkastaren sitter det en liten databox som tar emot signalerna som ges via CANBUS-nätverket och som talar om vad som skall aktiveras eller avaktiveras. När signalen kommer till databoxen att helljuset skall aktiveras så skickar den ström till helljuset och det aktiveras. På detta sätt hålls vikten nere i bilen då man kan minska mängden grova kablar som måste dras från batteriet till varje komponent istället för att en strömkabel dras till framlyktan där sedan databoxen styr vilka komponenter som skal få ström. CANBUS-systemet och databoxarna ger även andra fördelar som att bilens styrsystem kan få information om exempelvis en lampa eller en komponent slutar fungera mm. 

I och med att det går impulser på bilar med CANBUS så kan man inte tjuva signalen som man kunnat göra tidigare på äldre bilar. På en äldre bil som inte använder CANBUS så fungerar det så att när du aktiverar ditt helljus så går det konstant ström i en av kablarna som går till helljuslampan vilket du kunde tjuvkoppla dig på då det gick konstant ström till helljuslampan så länge som den var aktiv. När du avaktivera helljuset så försvann strömmen i kabeln och ditt helljusrelä stängde då av extraljusen som den var kopplad till.

Vad behöver jag om jag har en bil med CANBUS?

Du behöver ett XBB Power Unit startkit som består utav två delar, en XBB Dongle och ett XBB Power Unit relä. Det finns ett generellt kit samt ett kit som är anpassat efter exempelvis Tesla Model 3/Y men det kan säkert komma fler special modeller i framtiden men det är vad som finns just nu. Den generella modellen fungerar på majoriteten av alla bilmärken och modeller på marknaden, du kan läsa mer om vilka modeller som fungerar med en XBB Dongle lite längre ner på sidan.

Med startkitet så kan du styra två signaler med med hjälpa av den medföljande XBB PowerUnit relä som har två utgångar, du kan använda upp till tre stycken XBB PowerUnit relä på en XBB Dongle vilket betyder att du kan styra sex stycken separata utgångar. Du kan köpa till lösa XBB PowerUnit relä om du vill styra mer en två saker.

XBB relät har två utgångar med följande effekter.

Utgång nr 1  har max 15A (180 watt) som lämpar sig för en mindre effekt krävande LED-jusramp

Utgång nr 2 har max 5A (60 watt) och lämpar sig  bra till exempel positionsljus eller en backlampa.

Vad gör jag om min belysning kräver mer en 60 eller 180 watt?

Varje utgång kan kopplas till ett vanligt standard ljusrelä vilket gör att du kan koppa en utgång till ett vanligt ljusrelä som har den effekten du behöver. Kräver belysningen 600 watt så kopplar du ett relä eller en reläkabelsats med rätt effekt till utgången så styr XBB PowerUnit relät den reläkabelsatsen. Anledningen till att detta fungerar är för att XBB relät endast talar om för ditt extraljusrelä när det skall aktiveras, det får alltså bara strömsignalen så  det blir inget som drar ström från XBB relät.

Här kan du se lite olika kopplingsmöjligheter, du kan alltid kontakta oss om du är osäker på något så hjälper vi dig att hitta en lösning så det fungerar som du tänkt dig.

Här kan du se ett exempel på hur du kopplar in ett externt relä.


Vad kan man göra med sin XBB enhet?

Vi ser många olika möjligheter med en XBB. Du kan koppla in och styra exempelvis extraljus, LED-ramp, arbetsbelysning, backljus mm. Du kan även köpa till en smart produkt som kallas för XBB Smart Button som är precis det låter, en knapp. Det är dock en smart knapp som även den är trådlös och som du kan styra alla utgångarna på dina relän. Du kan exempelvis välja att om du trycker en gång på knappen så släcker den extraljusen vilket kan vara bra om du vill använda ditt standard helljuset vid kraftig nederbörd av regn eller snö där du lätt annars kan bli bländad av dina eget extraljus när ljuset studsar tillbaka från regnet eller snöflingorna i luften.  När du trycker igen på knappen så aktiveras extraljusen igen när du aktiverar ditt helljus. Du kan även styra arbetsbelysning eller positionsljus med samma knapp men att du aktiverar eller avaktiverar genom att trycka två gånger i snabb följd. Du kan alltså ha många funktioner med samma knapp. En smidig variant är att koppla arbetsbelysningen till din XBB så kan du sätta en knapp på insidan vid bakdörrarna så kan du enkelt aktivera arbetsbelysningen utan att gå in i kupén igen. Möjligheterna är många med en XBB XBB Smart Button.

Köp XBB-kit här >>

Hur går installationen till?

Först skall du installera din XBB Dongle i fordonets OBDII-uttag som du vanligtvis hittar under ratten eller någonstans i närheten av denna (kan vara dolt bakom en plast eller gummilucka, det finns undantag som exempelvis på Tesla Model 3/Y där det sitter bak i mittkonsolen mellan förar och passageraresätena. När du motera din XBB Dongle i OBDII-uttag så är det dags att ladda ner och installera XBB-appen i din telefon, appen finns både till IOS och ANDROID. När du startar appen första gången behöver du välja ett recept som består av vilken bilmodell som du vill använda din XBB på samt vilken typ av belysning du har på bilen från fabrik exempelvis halogen, xenon eller LED. När du hittat din bilmodell och valt rätt typ av originalbelysning som bilen kom med från fabriken så får du möjlighet att testa så allt fungerar som det är tänkt. Aktiverar du helljuset skall du se i appen att det blir ett (I) vilket betyder att funktionen är aktiverad samma sak om du lägger i backen så skall du se i appen att symbolen går från (0) till (I). 0 = inte aktiverad och I = är aktiverad.  Skulle du inte få det att fungera som tänkt så kan du testa olika recept tills du hittar ett där funktionerna fungerar som tänkt, inget kan gå sönder eller skadas om du väljer fel recept det enda som händer är att din XBB Dongle inte förstår signalerna från bilen och när du aktiverar olika saker så står det 0 oavsett vad du aktiverar. Hör av dig till oss om du skulle ha problem att få det att fungera så hjälper vi dig hela vägen.

Installation av  XBB Dongle

När det tidigare steget är klart och du ser att alla funktioner fungerar som tänkt skall du installera ditt XBB PowerUnit relä. Relät installeras i motorutrymmet och på en plats där det är skyddat från fukt. När relät har får ström som du kan ta direkt från batteriet så skall du gå in i XBB-appen för att söka upp relät. Har du installerat flera relän kommer det första appen hittar heta 0 och nästa 1 osv. När du hittat relät så så får du välja det eller dem du vill installera och då får du i nästa steg välja vad de olika utgångarna skall göra. Du kan här välja att utgången skall följa en signal exempelvis helljuset eller backljuset vilket gör att utgången aktiveras när någon av dessa signaler blir aktiva. Väljer du att följa backljuset så kommer utgången ge strö/signal när du lägger i backen på bilen, har du då kopplat ett backljus så tänds det tillsammans med bilens originalbackljus. Du kan även välja att en utgång skall följa tändningen vilket gör att om du exempelvis vill att positionsljusen i din belysning skall aktiveras när tändningen är på/aktiverad så går det att göra. Tänk dock på att man inte får ha extra positionsljus aktiverat på allmän väg och du riskerar böter om polisen ser det, du få även nerslag vid besiktning. 

Köp XBB-kit här >>

Installation av XBB PowerUnit

Beroende på om du skall styra en LED-ramp eller extraljus direkt via ditt XBB PoweUnit relä eller om relät skall styra andra kraftfullare relän kan kopplingen för detta se lite olika ut. I teorin kan utgångarna på XBB PoweUnit relät styra hur många externa relän som helst men det är begränsat till två utgångar för varje XBB PoweUnit relä. Exempel på hur du kan koppla hittar du lite längre upp på denna sida.

Här kan du se vad de olika benen på relät har för funktion (är även tryckt på enheten)

Exempelinstallation på en Volvo V60 2019 (XBB + LED-ramp)


När du installerat ditt eller dina relän är det dags att installera din XBB Smart Button om du köpt till en sån det vill säga. Det första du gör för att installera din Smart Button är att tar bort plastfliken som gör att batteriet är frånkopplat som det är vid leverans. När det är gjort kan du söka upp knappen via XBB-appen, du söker upp den på precis samma sätt som du gjorde med relät. När appen hittat knappen behöver ställa in vad du vill att knappen skall göra. Du kan ställa in massa olika varianter du väljer om du vill söka upp ett relä eller en knapp och du vä där du kan ställa in hur du vill att knappen skall bete sig beroende på olika tryckkombinationer.

När du installerat ditt eller dina relän är det dags att installera din XBB Smart Button om du köpt till en sån det vill säga. Det första du gör för att installera din Smart Button är att tar bort plastfliken som gör att batteriet är frånkopplat som det är vid leverans. När det är gjort kan du söka upp knappen via XBB-appen, du söker upp den på precis samma sätt som du gjorde med relät. När appen hittat knappen behöver ställa in vad du vill att knappen skall göra. Du kan ha flera olika funktioner på samma knapp exempelvis att en knapptryckning aktiverar eller avaktiverar extraljusen och två snabba knapptryckningar aktiverar eller avaktiverar positionsljusen, möjligheterna är många.


Installation av LED-ramp från start till mål (lång video med mycket detaljer)


Snabb installation på 90 sekunder (grunderna för den otålige)


Läs mer om hur du installerar XBB i din bil här...
Har du frågor? Läs FAQ från tillverkaren här...
Se olika kopplingsexempel från tillverkaren här...


Köp XBB-kit här >>